"Heal The World"

2020.08.05

Amióta az eszemet tudom, egy békés világot vágytam magam köré - kicsiben és nagyban is. A "Heal The World"-ön nőttem fel, persze, voltak gyökerei bennem, amiket ez a dal és maga az előadó megérinthetett, s amely által messzire röpíthette a lelkemet. 
Idővel azonban rádöbbentem, hogy a békét elsősorban magamon belül tudom és kell megteremtenem ahhoz, hogy az a világ, amely vágyam, születni kezdhessen. Hosszú évek óta figyelem a belső "nyomógombjaimat", és teremtek békét ott, ahol bennem még békétlenség uralkodik. Már csak néha... elkap a hév, és borul az érzelmi bili, ki, és akkor nagyon ki. Így azonban legalább - szembesülök. Szembesülök azzal, ami még érzékeny pontom, s ahol még borulhatok. A pont, amelyen keresztül még tudattalanul rángathat a külvilág, s így talán nem arra megyek olyankor, amerre igazán szeretnék. A pont, a belső hely, ahol még ítélkezés, düh és harag pihen, egy gombnyomással robbanásra várva - ez az én "belső aknamezőm".

Tudom, tapasztalom, nem feltétlen egyszerű kiiktatni belül azt, amire az ember oly érzékeny. Mégis... erősebb bennem a Vágy. A jóra, a szeretetteljesre, az igazán felemelőre. 

Néha azonban nagyon fáj a kívülről megérintő. Fizikailag mar húsomba a tapasztalt békétlenség és gyűlölködés, s a tiltakozás belőlem akaratlanul, spontán indul útjára, s hallatja hangját. Nehéz ilyenkor megállítani, s olykor nem is lehet. 

Szabadjára engedem a könnyeimet, mert most jó... jólesik; hadd tisztuljon belül, ami tisztulásra vár. Lelkem előterében pedig csak szól a Hang... simogat és ölel, szelíden diktálva az irányt, amelyet szem elől nem téveszthetek: 

"nekem nem az számít, honnan jöttél, milyen a bőrszíned, milyen a vallási hovatartozásod, a nemzetiséged és anyanyelved, s a nemi identitásod is azért fontos, hogy tiszteletben tarthassam azt. A szívemhez oly közelálló emberek között van olyan nem egy, aki Erdélyben született, mások a Felvidéken, s többen Magyarországon. Vannak cigányok, egyikük meleg is - a világ egyik legcsodálatosabb Embere Ő, és van leszbikus. Van iszlám vallású, van zsidó és Jehova Tanúja. Van extrovertált és van introvertált, van józanul gyakorlatias és van művészien lebegős. Emberi színek ezek, amelyek nélkül kevésbé lenne érdekes és izgalmas a világ, a világom".

S ítélkezhetek, és felelhetek ítélkezésre ítélkezéssel. Ezzel azonban elsősorban magamat bántom, s ezzel együtt másokat is; ráadásul csak táplálom a háborút. S én nem ezt szeretném. 

Most azonban nehéz... nehéznek érzem, mert nagy akna robbant fel, s egyszerre több is... mélyen húsba vájón. 
Mégis... teszem, amit tehetek azért, hogy belső célom ne vesszen szem elől, s oda érkezzek el, ahová igazán szeretnék - a belső béke egy újabb helyére. 

Mert a változást csak a "tükörben lévő emberrel" kezdhetem. Én is.  

"I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you want to make the world a better place
Take a look at yourself, and then make a change..."

/Michael Jackson - Man In The Mirror/

/Kép forrása: www.pexels.com/