Rátkai-Bara Katalin - a RÍMfluenza oldal rímfaragója

2020.03.08

Ismeretlenekként csupán néhány szót váltottunk interneten keresztül, s elvarázsolódtam. Mert Katiból színtiszta derű áramlott felém, s ezzel együtt magával ragadott a játékosság, amely a RÍMfluenza nevű Facebook oldal létrehozójának és alkotójának, Rátkai-Bara Katalinnak természetes módon sajátja. Őt kérdeztem az életéről és rímei születéséről.


- Szeretsz játszani?

- Ez egy elég tág fogalom, de azt hiszem, a játék legtöbb formája közel áll hozzám. Elsősorban a gyermekeimnek köszönhetően. 10 évvel ezelőtt profira képeztem magam "Thomas, a gőzmozdony"-ból, melyet évekig kamatoztattam is három fiam közül kettő jóvoltából. Aztán eljött a pillanat, amikor a mozdonyok nem jelentettek számomra kihívást... Ekkor érkezett a lányom, akivel babázni, főzőcskézni, fodrászkodni kell, ráadásul doktor nénis játékban is eléggé otthon vagyok általa. De tulajdonképp az egész élet egy nagy játék, s nem utolsósorban a szavakkal is fantasztikusan lehet játszadozni!

- Mi adta az ötletet, hogy rímeket alkoss?

- Verset először középiskolás koromban írtam, ha jól emlékszem, az irodalomtanárom, dr. Faragóné Béres Edit adta fel házi feladatként, hogy faragjunk rímet a hóesésről. Onnan nem volt megállás, egy komplett kis kapcsos füzetet írtam tele az iskola végére. Aztán jött a munka, a nagybetűs ÉLET, mely olykor bizony elég nagy akadályokat gördített elém, sem időm, sem pedig energiám nem volt írni, s közel 10-11 évig nem is foglalkoztam vele. Az íráshoz szükséges egyfajta nyugalom, harmónia, melyet számomra a férjem teremtett meg az életemben 2014-ben. A visszatérés apropója 2017 áprilisában jött el, amikor a Milka oldalán volt egy játék. Azt kellett megfogalmazni, mit jelent számomra a gyengédség. Ezt ugyan még nem akrosztichonként (akrosztichon: költemény, melyben a verssorok vagy a strófakezdő sorok kezdőbetűi összeolvasva egy nevet (a szerzőét, a vers címzettjéét) vagy értelmes szöveget adnak ki - a szerkesztő megjegyzése), de valamiért azonnal egy versben fogalmaztam meg, mellyel szerencsére sikerült elnyerni a Milka csapat tetszését. Akkor jött az ötlet, hogy ha Nekik ekkora boldogságot tudtam okozni a soraimmal, talán más is örülne azoknak. Ebben az időszakban már kerestem az utam...

- Hogyan találtad meg?

- Megpillantottam a Pici Piac oldalát, mely szerelem lett első látásra. Csodálatos kis közösség, egyből elrabolták a szívem a fantasztikus alkotók. Az első verseim zömében Róluk születtek, s a visszajelzésekből ismét azt tapasztaltam, hogy azokkal boldoggá tudom tenni az embereket, örömet tudok szerezni másoknak. Rengeteg imádni való, csodálatos embert ismertem meg az oldalról, akikre egytől egyig felnézek, köztük pedig egy valódi kincset, akivel egészen különleges kötelék alakult ki köztünk (nem mondok nevet, kíváncsi vagyok, magára ismer-e). Nagyon tisztelem a kézműveseket, kiknek a munkáikon kívül az útjuk az, ami leginkább érdekes számomra. Sokan nem olvasnak utána egy-egy emberkének, csak azt látják, hogy "hű! Milyen csúcs szuper uzsonnástasakot készít!". Minden alkotás mögött egy fantasztikus ember áll, aki megvalósította az álmát. Egy verset viszont elolvasnak, pláne ha képként jelenik meg. Sokszor rímekbe foglaltam például egy-egy cég Általános Szerződési Feltételeit, vállalatok, márkák történeteit, melyeknek szintén nagy sikerük volt. Aztán egyre több vers született, eddig több mint ezer, többször fel is használták, megjelentették azokat az oldalaikon, a kampányaikba is beillesztették, sőt, az egyik versem által a Nesquik tiszteletbeli tagjává fogadtak. Ez elképesztően inspirált.

- Hogyan született meg az oldalad neve, a RÍMfluenza?

- 2018. március 13-án (nahát, pont a középső fiam szülinapján!) létrehoztam a Facebookon egy oldalt, a Pici Piacosok versei alapján a Pici Verseket, de már akkor tudtam, ez a név nem az igazi. Egyfolytában törtem a fejem, s addig nem is posztoltam, sőt, csak a férjem tudott a létezéséről. Egyik nap tele volt a TV, hogy milyen gyorsan terjed az influenza. Így született a RÍMfluenza! Ekkorra már sikerült beszereznem életem legelső laptopját, melyet hatalmas becsben tartok, általa tudom a verseket képekké varázsolni. Öreg darab, de teszi a dolgát. (Azért minden egyes képszerkesztés után elmondok egy imát, hogy ezt is kibírta.... :-) ) A mai napig igyekszem a cégeket, alkotókat összegyűjteni, s meglepni Őket, picit visszajuttatni számukra abból a hatalmas szeretetből, mellyel nap mint nap alkotnak, értéket teremtenek. A paletta rendkívül széles, nincs meghatározva, hogy kimondottan csak egy témakörben írok, ugyanúgy megmozgatja a fantáziámat egy autógyár, egy babakészítő, mint egy cukrászda, vagy épp egy ruhamárka. Határ a csillagos ég!

- Az elmondásodból látszik, hogy Te magad is inspirálóan hatsz azokra, akikről verset írsz.

- Többször előfordult, hogy egy-egy alkotó már feladni készült az egészet, egyszerűen nem kapott megfelelő visszajelzést, löketet a folytatáshoz. Megpillantottam az egyik csoportban az erről szóló posztját, s írtam Róla egy verset, mely akkora erőt adott Neki, hogy a mai napig folytatja az álmai megvalósítását. Ezeket a pillanatok, élmények leírhatatlan boldogsággal töltenek el. Szó szerint megfertőződtem. Egy idő után elkezdtek megtalálni, sőt, megkeresni az emberek. Rendelésre is írok verset, mely minden esetben egy hatalmas bizalmon alapuló, fantasztikus kihívás. Általában ajándékként kérik őket, szerencsére eddig minden esetben nagyon megható pillanatokat eredményeztek. Szinte mindegyik vers könnyeket csalt a szemekbe, melynél nincs nagyobb visszajelzés. Ilyenkor mindig kérek egy információs üzenetet, melyben bemutatják az ajándékozottat, majd válaszolnak néhány kérdésemre. A megrendelők minden alkalommal beengednek az életükbe, olykor a legfájóbb emlékeiket, vagy épp a legnagyobb örömüket osztják meg velem, mely óriási megtiszteltetés. Ezeket a verseket épp a személyességük miatt soha nem töltöm fel az oldalaimra. Az alkotóról, cégekről készült versek írása során minden alkalommal próbálok a legalaposabban informálódni. Ilyenkor minden bemutatkozást, interjút, posztot átnézek, elolvasok, s ezek alapján hiteles dolgokkal töltöm meg azokat. Igyekszem mindegyikbe beleírni az ötlettől a megvalósításig, a fogadtatástól a termékpalettáig mindent - egyfajta kis bemutatást eszközölve, ezáltal az olvasók alaposan megismerhetik Őket; vagyis így a versek egyfajta mini önéletrajzok. Ugyanakkor olykor a születésnapos cégeket, márkákat is boldogan leptem meg, melyek rendszerint meghatották a képviselőket, s nagy becsben tartják a versüket a mai napig. Amikor néhány hónap elteltével küldenek egy üzenetet, hogy az írásom azóta is irodájuk, aulájuk falán díszeleg, elképesztő boldogság számomra.

- Hogyan teremted meg a mindennapjaidban a derűt, amivel élsz?

- Alapvetően optimista beállítottságú vagyok én is, és az egész család. A négy gyermek nevelése alapvetően megfűszerezi az életemet egy hatalmas adag boldogsággal, vidámsággal. Természetesen vannak problémák, vannak nehezebb időszakok, de ez nem hat ki a versek írására. Sőt. Ha bármi bánt, zavar, akkor leggyakrabban az írás által sikerül kikapcsolódni. Ekkor szinte azonnal a nyugalom veszi át a főszerepet bennem.

- Mi a legfontosabb számodra az életedben?

- A legfontosabb az életemben számomra a férjem és a gyermekeim. Igazi összetartó család vagyunk, és igyekszünk nagy figyelmet fordítani arra, hogy mindenki boldog, elégedett legyen, s kihozzuk egymásból a maximumot.

- Mi lenne az, amit a legfontosabbnak érzel, és üzenetként átadnád másoknak?

- Azt üzenném másoknak, hogy soha senki ne adja fel az álmait, és a kezdeti kudarcok ellenére is tartson ki azokért!


Katalin további verseit itt tekintheted meg, és közösségi oldalán tevékenységét is figyelemmel követheted:

RÍMfluenza:

https://www.facebook.com/pg/R%C3%8DMfluenza-127678757936068/photos/?tab=album&album_id=174647276572549

- Tudd, hogy számítasz, Tudd, hogy fontos vagy! -