Megérintések

2021.01.12

    Nem értek a színészethez, sem a "színház-csinálás" mikéntjeihez.
Értek azonban ahhoz, hogy mélyen megérintsen a művészi, a nemesítő, a többletet adó, s értek annak transzformációt eredményező befogadásához.
Azokat a belső élményeket szeretném az alábbi oldalakon megosztani Önökkel, amelyeket a színészet által megéltem és megélek. Legyen az közvetlen vagy online színházi élmény, vagy film, riport, könyv.
Írásaimban magyar színművészekkel és művészetükkel kapcsolatos élményekről szólok, mert bár kitérhetnék külföldi társaikra is, mégis... a szívemnek a mi művészeink a legkedvesebbek.

    S az alkotásaikon túl vagy talán az előtt: életem fontos része, ahogyan egy-egy művész megérint. Sok esetben ma már az égi társulatban játszók Ők, azonban olyan nyomokat hagytak s hagynak bennem, amelyek számomra jövőt építők.
Csodálattal tekintek a magyar színjátszás gyökereire, és azokra, akik adott történelmi korban élve alapköveket fektettek le a következő generációk számára - s ma élő és alkotó színművészeink is ugyanezt teszik.

    Ismeretlenül is köszönöm Rudolf Péternek, hogy bár akaratlanul, mégis vezérlőcsillagommá lett ezen az úton, és párjának, Nagy-Kálózy Eszternek, hogy mellette és Vele ragyog, s így jutok el olyan belső tájakra, ahol eddig még sosem jártam, vagy lelkem olyan részeibe, ahová eddig nem tudtam, vagy talán nem mertem betekinteni. A színjátszás... a Játék, a színészet által azonban sikerül.

/Kép: az első Nemzeti Színház - 1837-1908
Kép forrása: Színészkönyvtár/