Vida Szilvia varrónő

2020.02.12

Vida Szilvia varrónő, aki ruhákat is tervez, 2018 márciusában indította el vállalkozását, az általa készült ruhákat "Sziszi" márkanév alatt jegyzi. Beszélgetésünkben szó esik álmokról, megvalósításról, és Szilvia bevezet minket az egyediruha-tervezés izgalmas világába is.

- Mi volt a motivációd, hogy ruhatervezésbe kezdj?

- Mindig is ezt szerettem volna csinálni, de az életem nem úgy alakult. Két kisgyermek és három műszakos munkarend mellett nem volt időm, energiám az álmaim megvalósítására. Aztán egy betegség két hónapos kényszerpihenője alatt lehetőségem nyílt hímezgetni, tervezni, és már megengedhettem magamnak, hogy ne hessegessem el a gondolatot. Tudtam, hogy egy vállalkozás elindításába nem lehet fejest ugrani, így tudatosan építve a jövőt, a három műszakot állandó délelőttösre váltottam, mellette másodállásban már egyre több tervezést és varrást vállalva.

- A családod támogatott abban, hogy azt csinálhasd, amit szeretsz?

- A férjem nemcsak ebben, másban sem támogatott. Húszévnyi házasság, majd az azt követő válás után sokat jelentett, hogy a mostani párom, amikor meglátta az első ruhát, azt kérdezte: "Te miért nem ezt csinálod?" - azóta ezt csinálom.

- Mennyire népszerű manapság az, hogy valaki méretre készülő és saját ízlésének teljesen megfelelő ruhát varrasson, és kiknek van erre igényük?

- Tapasztalatom szerint egyáltalán nem népszerű, pontosabban az én környezetemben ez szokatlan. A varrónő nadrágot hajt fel, foltoz, függönyt szeg, és többnyire az olcsó kínai ruhákat preferálják az emberek. Igénye annak van másra, aki felismeri, hogy az alakjára tervezett, szerkesztett ruhából és a kiválasztott anyagból egyedit kap, szinte a saját ruhatervezője lehet.

A minap jelmezeket készítettem, amit később játszós vagy alvós kisruhának is használhatnak, de többfunkciós lehet a levehető fátyol is, ami csillogók nélkül tökéletes alkalmi viselet. Így már nem is kerül annyiba, mint az interneten rendelt, nejlonfüggöny-szerű zsákbamacska, ami a játszósarok mélyén végzi.

- Vagyis a körülötted élőknek szinte teljesen új, amiben te a hivatásodat megtaláltad.

- Igen. Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent az igény szerinti méretre varrás.
Ez eleinte nagyon zavart, sokszor tapasztalok meg nem értést, és nemegyszer lekicsinylően nyilatkozik a közvetlen környezetem a munkámról. Így előfordulnak lelki hullámhegyek és
-völgyek, de igyekszem függetleníteni magamat a negatív hatásoktól, hiszen alapjában elégedettnek és eredményesnek érzem magamat.

Mert amikor az elégedett megrendelő dicsér, amikor visszatérnek hozzám, amikor az operett fiatal primadonnája büszkén viseli az általam készített ruhát, amikor dr. Szöőr Anna (a "Hímezz magyarra!" program ötletgazdája) az oldalán elismeri a munkámat, akkor már nem is érzem lényegesnek, hogy mások mit gondolnak és mit szólnak.

- Milyen jellegű ruhákra van igénye a megrendelőidnek?

- Igény inkább az egyedi alkalmi, a fellépő, és a népies jellegű ruhákra van.
Három hónap alatt a második díszmagyart készítem, ami nekem a legeslegszebb feladat.

- Beavatnád az olvasókat abba, miből is áll a folyamat, amelynek során egy méretre rendelt ruha elkészül?

- Méretvétel, anyag- és fazonválasztás után elkészül az egyéni igényre szerkesztett méretes szabásminta. Anyagbeszerzés után szinte mindig beavatom a textilt, meleg, olykor ecetes vízben kiöblítem, hiszen nem szeretném, ha a megrendelő első mosásánál menne össze. A szabásminta mentén kiszabom az anyagból a ruha darabjait. Vasalom, bevasalom, hímzem, tisztázom, ha kell, és összeállítom a nagyobb részeket. Ezután jön a próba, ahol még igazítható a bőség és a hossz, két próbát csak a menyasszonyi ruhánál szoktam kérni. Majd készre varrom, és vasalom.

- Az elmondásod alapján ez egy nagyon összetett tevékenység. Milyen stílusú ruhákat készítesz szívesen?

- A mostani divat nekem kedvez, hiszen a népies hímzés, nőies szabás újra trendi. Igyekszem a mai divatnak megfelelően tervezni, és szinte mindenbe belecsempészni egy kis "Sziszit", és az egyéni igényeket kielégítve, szívvel-lélekkel teszem mindezt.

- Mit jelképez számodra maga a márkanév, amelyet választottál?

- Próbáltam a stílusnak megfelelő nevet találni, olyat, ami én vagyok. A trendi angol divat jelzők szóba sem kerültek! Ezzel együtt a "Sziszi"-vel a népies vonalat szeretném erősíteni, és hogy "finomkodás" nélkül hiteles, amit képviselek. Mert ettől Sziszi a "Sziszi".

- Miben változtatott meg az, hogy főállásként csinálhatod, amit szeretsz?

- Ezt a családom és a barátaim tudnák igazán megmondani. Jómagam úgy érzem, hogy sokkal céltudatosabb, határozottabb lettem.

- Mi lenne az, amit a legfontosabbnak érzel, és üzenetként átadnád másoknak?

- Vallom, hogy az álmainkat soha nem szabad feladni, és hogy kitartással és alázattal megvalósíthatjuk azokat.


Vida Szilvia további munkáit itt tekintheted meg, és közösségi oldalán tevékenységét is figyelemmel követheted: 

Sziszi műhelye:

www.facebook.com/Sziszimuhelye/?eid=ARB3NfGsmcJbrfDw16P0mWUwrJe-4O_kExdj7uAT1p4KXdaNkobswkdDN9GdiQawetG6LRp53RCN4VdV&timeline_context_item_type=intro_card_work&timeline_context_item_source=100004797316978&fref=tag

- Tudd, hogy számítasz, Tudd, hogy fontos vagy! -